Kratka predstavitev Ekošanka

Ekošank je ime za vozilo, ki ima pogon na človeško silo in kot že ime pove, tudi šank. Ima 10 pedalov, kateri so lahko gnani individualno. Iz pedalov je prenos na dve glavni gredi, te pa prek multiplikatorja na menjalnik zadaj. Ekošank ima tudi osvetljen šank in pozicijske luči s smerniki, po tanovem pa tudi kar močne LED reflektorje za razsvetljitev vozišča.

Vozilo je bilo narejeno za maturantsko parado 2007, saj smo tisto leto opravili maturo. Ideja je bila naša, glavni izvajalec, svetovalec in konstruktor pa je bil g. Tone Šinkovec. Mi pa smo naredili vse kar je lesenega, pa tudi vse kar se osvetlitve in elektrike na splošno tiče.

Kratka predstavitev v obliki slideshowa je tukaj na desni. Več opisa pa je tu spodaj, kjer sproti objavljam vse posodobitve in dogodke v vezi z Ekošankom. Na kratko je tudi opisana zgodovina Ekošanka.

Želim vam prijeten ogled, pa ne se ustrašit kaj pokomentirat.

torek, 30. september 2008

Varnost in elektrifikacija

No zadnji teden sem se poglabljal v zavarovanje imetja ekošanka, elektrifikacijo in malo šminkanja.

Čeprav nekateri ne odobravajo tega, sem naredil varovanje kriglov in ostalih premičnin na ekošanku. Sicer je način dokaj primitiven, vendar preprečuje hitro odtujitev stvari. Poleg tega pa ne ovira pivcev in potnikov na Ekošanku.

Montiral sem tudi kljukce, na katere se obesi krigle, ko niso v uporabi ali med transportom. kljukc je 14, tako da mislim da jih je dovolj za vse stalne potnike na Ekošanku, je pa še prostora, če se bo izkazalo da jih je premalo.

Zamenjani sta tudi vezici, ki sta do sedaj držali nosilec od osvetljitve na sredini. Sedaj je tudi to lično narejeno.


V zadnjih dneh sem tudi moniral armaturo in akumulator, ki je tudi zavarovan proti kraji in je na dokaj nedostopnem mestu. Kable sem imel že napeljane, tako da sem samo vse še pravilno spojil in zadeva deluje.

Takole izgleda razstavljen nosilec za akumulator.
Montiran akumulator
Takole pa izgleda armatura na mestu.


Sedaj čakam še ledice za smernike in pozicijo, ki jih nekako pričakujem drug teden. Ko bo še to zmontirano pa sledi od elektrike, v bistvu samo še led osvetlitev vozišča, ki bo nadomestila zdajšnjo, zelo požrešno halogenko.

Pa še ena umetniška. =)
Še več slik in detajlov pa v albumu.
Vabljeni k komentiranju, mnenja so vedno dobrodošla.

Prva vožnja na Muljavo (3.7.2007)

Prva uradna vožnja na Muljavo se je zgodila julija leta 2007. No bila je to vožnja od gostilne do gostilne. =) Najprej smo se odpravli do Bifeja pri Lili, kjer nam je Lili postregla z nekaj aperativčka, potem pa je prinesla še kakšno rundo. =)

Nadaljevali smo na Slemenice, od tam pa še k Antonaču, potem pa domov. Na muljavi smo pobrali že žigčevga strica, ki je igral na harmoniko. =)
Slike celotne vožnje, kot vedno v albumu.
Na slikah se vidi še platno našega prvega sponzorja, pravtako pa je bil takrat Ekošank še v čisto prvi izvedbi. Do danes je doživel že kar nekaj sprememb, ki pa so tudi že napisane na tem blogu.

sreda, 24. september 2008

3. faza, pogon (poletje 2008)

Pa smo prišli še do tretje faze. V tej fazi pa se je generalno predelalo pogon Ekošanka.
Zobnike smo naročili pri eni firmi, ki jih je v grobo obdelala. Prestavno razmerje je sedaj 70:24. To velja iz pedalov na menjalnik. Zobniki so široki 20mm in konkretno uležajeni.

Prejšnji multiplikator je povzročlil nemalo težav, bil pa je tudi mnogo preslaboten, da bi vzdržal silo desetih voslu. =) Izkazalo se je da verižni multiplikator obvezno odpade, saj ima več slabih kot dobrih lastnosti pa še zanesljiv ni.
Sploh pa bi bil nemogoč pri sistemu ki ga je nadomestil. Sedaj je multiplikator sestavljen iz že omenjenih dveh 70 zobih zobnikov, eden direktno na 24 zobega, eden prek 'rikverca' (zato, da se na obeh straneh pedali vrtijo v pravo smer.

Kardan pa sva predelala iz prejšnjega enega (ki ni bil ravno enostaven) na dva. Tako se moč razdeli na dva pola in se združi predno gre na menjalnik. S tem sta zelo razbremenjena kardana.
Ker vsi verižniki niso enaki, ne na kardanu, ne pri pedalih se je na nekaterih pedalih pojavila potreba po dodatnih 'šponarjih'. Narejeni so iz zelo kvalitetne plastike, so tudi bolj estetski od prejšnjih.

V prihodnosti dobita oba kardana še zaščitni sloj (vosek), do takrat pa sta konkretno namazana. =)
Ker je Ekošank težka zadeva smo si zaželeli dodatne zavore. To so original zavore od menjalnika, ki pa jih na začetku nismo montirali.
Na menjalnik pa sem tudi že montiral diske. Zavorne čeljusti pa so še v eni škatli za sestaviti.
Do menjalnika se sedaj dostopa prek servisne lopute, ki sem jo tudi naredil to poletje. Ta loputa mnogo olajša dostop do menjalnika in multiplikatorja, ki potrebujeta redne preglede.
Tako. S tem je nekako zgodovina razvoja za nami. T o so bile poglavitne faze do danes. Mogoče v prihodnosti še pride do kakšnega remonta, vendar zaenkrat nič ne kaže na to. Sledijo bolj ali manj samo še mali dodatki, bombončki, ki delajo Ekošank boljši. To je recimo rasvetljava šanka, kmalu pride tudi pozicija na cesti, pa tudi smerniki in luči za osvetljevanje vozišča.

Danes sem tudi naredil nosilčke, ki bodo zagotovili, da ekošankovih kriglov ne bo mogoče kar tako odtujiti. Poleg tega bodo na zajlicah tudi odpirači in kakšen kuli. Za to pa sem se odločil po tem, da so nam na paradi odtujili vse odpirače in kar se je dalo neopazno vzeti. Tako bo sedaj to malo težje, obenem pa zadeva ne bo omejevala pivce! Seveda bo vse snemljivo. Sledijo tudi še slike.

sobota, 20. september 2008

Sodček =)

Odločil sem se da je že čas da Ekošankov sod dobi svojo pripadajočo zaščitno barvo. Do sedaj je bil to čisto navaden sod, sedaj pa je Ekosod. =)
Najprej sem zaščitil les, namreč barval sem samo obroče.
Prvi premaz je bil temelni in črn.
Sledila sta mu dva nanosa oranžne, in naslednji dan še en.
Po končanem barvanju in odsranjevanju zaščitnega traku pa je izgledal takole.
Med čakanjem da se barva malo prisuši pa sem izdelal nove 'sabilizatorje/nosilce' soda, spredaj na platformi. Prejšnji so bili že zelo ubogi, premajhni so bili za napore, kis o jim bili namenjeni.
Zato sem naredil nove, ki pa so praktično neuničljivi. Poleg tega sem jih dal v notranjost roba soda, tako da sedaj tudi niso vidni, če je sod na platformi.
Izgled 'nosilčka'.
In vsi skupaj, vidi se tudi, da so zamaknjeni na notranji rob sodčka.

Za zaključek še slika ekošanka s sodčkom, ki mu obroči kar žarijo. =)

Kot vedno, več slik v albumu, druga stran.
Toliko zaenkrat. Ekošank bo moral v kratkem dobiti pozicijo in smernike, dela se vršijo s polno paro. =)

Vabljeni k komentiranju, omogočeno je tudi anonimno.

torek, 16. september 2008

2. faza; streha, (pomlad 2008)

Po splavitvi Ekošanka in po skoraj enoletnem testiranju, smo se končno odločili da je zadnji čas, da naredimo streho.
Oče je imel nekaj 3/4 colskih cevi doma, iz katerih sva naredila ogrodje za streho. Vogali so lepo zaobljeni in dimenzije strehe so cca 2 × 5 m. Pokrita je večina Ekošanka. Stoji na štirih ceveh 40×40, ki se jih da skrajšati.
To pa zato, ker se mora streha lepo zložiti med transportom, da se da Ekošank normalno seliti, karti višina z streho je okoli 3 metre, brez nje pa meter manj.

Ekošank z zloženo streho.
In pripadajoči podaljški.


Poleg tega je v eni cevi še kabel za razsvetljavo šanka in tudi za pozicijo. Konektor je računalniški molex s štirimi kabli, od katerih pa sta do sedaj uporabljena le dva. En pride še za pozicijo na vogalih strehe, eden pa je še opcijski. Za postavitev strehe sta potrebna vsaj dva moža in nekaj spretnosti.=)

Konektor v cevi. Na drugem koncu cevi je še en.
Streha je tudi malo obokana, toliko da je napeta. Na slikah je to skoraj ni opazno.
Več slik in detajlov, kot vedno, v albumu. Pozoren opazovalec bo že opazil slike tretje faze. ;)

To je drugi del triologije zgodovine razvoja Ekošanka. =) Sledi še ena faza, ta pa se je zgodila neposredno na pogonu Ekošanka. =)
Da nebo kdo mislil da se je razvoj končal s tretjo fazo. Ekošank še vedno ni dokončan, pa tudi v bližnji prihodnosti še ne bo. Se vedno še kaj najde. =)

četrtek, 11. september 2008

Armatura končana

Tako, armatura je končana.
Dobil vse potrebne matice in ostale zadeve.
Ko dobim ustrezno ohišje še vežem varovalko zaporedno ampermetru. 12V vtičnica se lahko tudi preveže mimo ampermetra z stikalom na strani armature, tako da se da priklučiti tudi kakšen večji porabnik za kakšna servisna popravila. =)

Še nekaj slik armature pa v galeriji.
Pripravil pa sem tudi video, kratek test armature.

sobota, 6. september 2008

Slike armature in šanka

Obljubljene slike armature in razsvetlitve šanka.
Danes sem iz beta verzije armature naredil pravo. Od prvotne je doživela kar nekaj sprememb.
Najprej je bila mišljena na obeh straneh volana, sedaj sem to skrčil na eno stran, tako da je na drugi strani prostor za morebiten avtoradio in še nekaj planiranih vezij, do takrat pa bo tam polička za diskmena. =)

Beta verzije armature je bila narejena na koščku laminata, z namenom da se poišče morebitne napake in slabosti postavive. To se je izkazalo za pametno stvar, saj se je spremenilo kar nekaj stvari, na prvi pogled niti ne tako opaznih.



Zaenkrat pa armatura izgleda takole. Laminat zamenjal z mahagonijem. =)
Manjkata še dve stikali (ju imam) in tri matice (za ta dva stikala in zamenjavo za desno (prevelika)).


Pod armaturo je pa špagetarija. =) Pa niti ni tako neurejeno, poznavalci bodo takoj vedeli za kaj se gre. Spodaj sta tudi dva vezja, eno za utripalke, drugo za regulacijo osvetljitve šanka.


Toliko zaenkrat. =) Se bom enkrat potrudil pa naredil ano fotosešn celga ekošanka.

Skoraj pozabil, še slika prožganih ledic nad šankom. Več slik armature in osvetlitve šanka pa v albumu!

ponedeljek, 1. september 2008

Tradicionalna vaška veselica

Tokratna, blizu 10. tradicionalna vaška veselica je bila v znamenju 10ke. Namreč minilo je že 10 let od vselitve nas, Bregarjevih in Kovačičevih. To vsako leto obeležimo z veselico, ki je bila letos relativno pozno, ponavadi je okoli prvega maja.
Evo torta:
















Bil je ansambel, bilo je točeno pivo, bil je ekošank. Popolna fešta. =)
Nekaj utinkov tukajle, ostalo pa v albumu.
Vrtel se je odojek, pod taktirko perhija:

















Na poti z Muljave smoimeli tudi harmoniko.


















Po poti smo se ustavili še na Preži, kjer nam je ata postregel z belim vinom, doma pa nas je že čakal narezan odojek.





























In potem samo še fešta do jutranjih ur z ansamblom Trio Kovačič.
































Več slik na MojAlbum.


.