Kratka predstavitev Ekošanka

Ekošank je ime za vozilo, ki ima pogon na človeško silo in kot že ime pove, tudi šank. Ima 10 pedalov, kateri so lahko gnani individualno. Iz pedalov je prenos na dve glavni gredi, te pa prek multiplikatorja na menjalnik zadaj. Ekošank ima tudi osvetljen šank in pozicijske luči s smerniki, po tanovem pa tudi kar močne LED reflektorje za razsvetljitev vozišča.

Vozilo je bilo narejeno za maturantsko parado 2007, saj smo tisto leto opravili maturo. Ideja je bila naša, glavni izvajalec, svetovalec in konstruktor pa je bil g. Tone Šinkovec. Mi pa smo naredili vse kar je lesenega, pa tudi vse kar se osvetlitve in elektrike na splošno tiče.

Kratka predstavitev v obliki slideshowa je tukaj na desni. Več opisa pa je tu spodaj, kjer sproti objavljam vse posodobitve in dogodke v vezi z Ekošankom. Na kratko je tudi opisana zgodovina Ekošanka.

Želim vam prijeten ogled, pa ne se ustrašit kaj pokomentirat.

torek, 7. oktober 2008

Ekošankov vlečni drog

Zadnji teden sem se ukvarjal z vlečnim drogom ekošanka. Do sedaj smo uporabljali vrv, ki pa se je izkazala za zelo nepraktično. Tako smo se odločili da je potrebno narediti nekaj boljšega.
Spredaj sem ekošanku najprej vzel dol sod in potem še dilce.

Namreč pod to je bilo potrebno dodati še eno ojačitev, da se nebi kaj krivilo. =) Obenem ojačitev služi za sodčkov poden in vlečno kljuko. V ozadju se tudi vidi, kje je montiran akumulator Ekošanka.
Oče je naredil priklop in ga tudi privaril, od tu naprej pa sem prvzel jaz.


Po pritrditvi potrebnh komponent seveda sledi barvanje, najprej s temelno rdečo in drug dan z zaščitno Ekošankovo oranžno barvo.

Ker mora biti drog gibljiv levo-desno in gor-dol sem naredil na mestu spojitve en t-člen, ki opravlja to funkcijo. Zadeva je tudi primerno ojačana, tako da ni bojazni da bi se utrgala.
Naredil sem tudi bolcen, ki se natančno prilega spojitvenim odprtinam. :P Spodaj ima tudi luknjo za varovalko za 100% zaščito pred odpetjem.
Takole pa je izgledala testna priključitev droga (če se vse prilega, je dovolj gibljivo, itd...). Strokovno je bilo ugotovljeno, da se vse natančno prilega. =)Še mesto spoja v novi oranžni barvi. Na novo je tudi prebarvan sprednji odbijač, ki je bil do sedaj najbolj na udaru in tudi najbolj bogi.

Takole izgleda pritrjen vlečni drog na ekošank. Malo nerodna slika, ampak važen je namen. =)

In seveda ne smemo pozabiti na naše uradno vlečno vozilo - Traktorček. Sicer že oldtimer proti Ekošanku, vendar še vedno služi svojemu namenu. Pa tudi novo poslanstvo mu ne dela problemov. =)
In še vleka v akciji. Drog se je izkazal za zelo uporabnega, še najbolj v vožnji nazaj, ko lahko z drogom porineš Ekošank, kar z vrvjo nisi mogel. Ima še nekaj dobrih lastnosti, verjetno najboljša je da ni sunkov in da pri zaviranju vlečeno vozilo ne more zleteti v vlečno vozilo. =)
Mogoče ena slaba lastnost vlečnega droga. Ne moreš ga zviti pa pospraviti v prtljažnik. =) Sem pa zato že našel primeren prostor na Ekošanku, kjer nebo viden, a vseeno vedno pri roki.
Na žalost ga tja še nisem uspel zmontira, bom pa zato to naredil v prihodnjih dneh in seveda objavil tukaj. =)

Več slik, kot vedno, v albumu. Tam je tudi kar nekaj detajlov, ki bi koga zanimali.
Vabljeni seveda tudi k komentiranju. V kratkem gre Ekošank spet na teren, vendar o tem kdaj drugič.

1 komentar:

MM pravi ...

Super si to naredu :) zdaj se bo vsaj šank dalo normalno vlečt okol, pa se ne bo treba matrat z vrvmi, tk k smo se mogl lani v ivančni ;)