Kratka predstavitev Ekošanka

Ekošank je ime za vozilo, ki ima pogon na človeško silo in kot že ime pove, tudi šank. Ima 10 pedalov, kateri so lahko gnani individualno. Iz pedalov je prenos na dve glavni gredi, te pa prek multiplikatorja na menjalnik zadaj. Ekošank ima tudi osvetljen šank in pozicijske luči s smerniki, po tanovem pa tudi kar močne LED reflektorje za razsvetljitev vozišča.

Vozilo je bilo narejeno za maturantsko parado 2007, saj smo tisto leto opravili maturo. Ideja je bila naša, glavni izvajalec, svetovalec in konstruktor pa je bil g. Tone Šinkovec. Mi pa smo naredili vse kar je lesenega, pa tudi vse kar se osvetlitve in elektrike na splošno tiče.

Kratka predstavitev v obliki slideshowa je tukaj na desni. Več opisa pa je tu spodaj, kjer sproti objavljam vse posodobitve in dogodke v vezi z Ekošankom. Na kratko je tudi opisana zgodovina Ekošanka.

Želim vam prijeten ogled, pa ne se ustrašit kaj pokomentirat.

četrtek, 28. avgust 2008

1. faza (feburar do maj 2007)

Debata o ekošanku se je začela pozimi leta gospodovega 2006, pri praksi. Sošolec je od nekje privlekel sliko nekega podobnega vozila, veliko nekaj čez 100×100 pikslov.
Iz šale se je razvila resna debata in zadni vikend februarja smo začeli delati.
Za glavnega inženirja smo angažirali Puščavarjovga Toneta iz Bojanjega Vrha. Mi smo samo približno skicirali kaj bi radi, on si je vse to zamislil v glavi, potem smo pa začeli.

Prva faza:
















Čedalje bolj je bil podoben nečemu:

















Sledilo je še barvanje, najprej s temelno, potem pa še s Ekošankovo 'zaščitno' barvo, oranžno.
































Ko je bilo osnovno ogrodje končano smo se lotili dela mi, in smo ga opremili s šankom in ostalimi lesenimi zadevami.
Plohe za šank je zrihtal Masle, colarce za podn pa Kaplan, ki pa so čudežno izginile ko so šle na zaščitenje k Masletu, le ta pa je nazaj pripelal dvocentimetrski foršprunk. :)



























finiširanje šanka



















Polaganje podna zna biti tudi naporno delo, delala sva do polnoči. :)

















Čas nas je priganjal, morali smo se kar potruditi da smo spravili vse vkup do roka.
Takole je izgledala prva 'splavitev' Ekošanka:
















Nato pa smo bolj ali manj samo še čakali sedeže, ki smo jih dali tapicirati v Dobrepolje. Bolj ali manj je tudi to krivo za zamudo, ki je nastala do končanja prve faze.

Zaenkrat dovolj, bomo še nadaljevali.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Sej res kej pa so moje dile :) upam da so pod streho de se niso zvile :)

LP