Kratka predstavitev Ekošanka

Ekošank je ime za vozilo, ki ima pogon na človeško silo in kot že ime pove, tudi šank. Ima 10 pedalov, kateri so lahko gnani individualno. Iz pedalov je prenos na dve glavni gredi, te pa prek multiplikatorja na menjalnik zadaj. Ekošank ima tudi osvetljen šank in pozicijske luči s smerniki, po tanovem pa tudi kar močne LED reflektorje za razsvetljitev vozišča.

Vozilo je bilo narejeno za maturantsko parado 2007, saj smo tisto leto opravili maturo. Ideja je bila naša, glavni izvajalec, svetovalec in konstruktor pa je bil g. Tone Šinkovec. Mi pa smo naredili vse kar je lesenega, pa tudi vse kar se osvetlitve in elektrike na splošno tiče.

Kratka predstavitev v obliki slideshowa je tukaj na desni. Več opisa pa je tu spodaj, kjer sproti objavljam vse posodobitve in dogodke v vezi z Ekošankom. Na kratko je tudi opisana zgodovina Ekošanka.

Želim vam prijeten ogled, pa ne se ustrašit kaj pokomentirat.

četrtek, 19. marec 2009

Troblja, pipa in razsvetljava

Zaradi udeležbe na cerkniškem pustnem karnevalu smo pospešeno modernizirali Ekošank, komaj sedaj pa objavljam kaj vse smo postorili.

Prvi projekt je bil označba ekošanka na vozišču. V ta namen smo naredili smernike in pozicijo. Vredno je omembe tudi to, da je vsa rasvetljava narejena z LED diodami. Smerniki se uporabljajo lahko na 3 načine: kot levi ali desni smernik, ali kot rotacijsko/vse 4.

Drugi projekt je bil nakup LED luči, ki bi osvetljevale vozišče. Tudi te smo dobili in presegla so vsa naša pričakovanja in smo z njimi zelo zadovoljni. Bile pa so sitnica.


Tretji projekt pa je bila pipa. Namreč zmenjeni smo bili, da bomo imeli točeno pivo na šanki. Sicer hladilni aparat imamo, vendar je prevelik in neefektiven, zato smo se odločili, da montiramo pipo, ki smo jo dobili nalašč za Ekošank. Z nekaj modifikacijami smo jo priključili na sod in zadeva je delovala! =) Vendar se je pojavil en problem. Cev za pivo je bila predebela in je piva prekmalu zmanjkalo. =) No sedaj imamo že cev z manjšim premerom, tako da bi moral sod sedaj dle zdržati. =P Poleg tega pa s tem pričakujemo tudi manj penjenja. Cev je dolga 5m tako, da jo lahko montiramo kamorkoli na šanku, kar se je tudi izkazalo za dobro rešitev. Da s seboj ne nosimo težke 10kg jeklenke, smo plin pretočili v manjšo, pol kilogramskoo jeklenko. Tudi ta se je izkazala zelo dobro, saj je po enem iztočem sodu v njej ostalo še tri četrtine plina, tako da pričakujemo od nje, da bo do nas spravila 3-4 sode piva z enim polnenjem.Z vsem tem smo bili tudi v cerknici, kjer pa se je spet izkazalo, da ekošank obvezno potrebuje trobljo, saj zaradi svojega, občasno tihega delovanja, ljudje nimajo dovolj časa za ustrezne reakcije. No ta problem sem rešil s fanfarami. To so troblje na stisnjen zrak. No zadeva da od sebe nekje 120dB, tako da sedaj problemov s povoženji po moje ne bo.

Tako to je na kratko predstavitev letošnjih novosti na Ekošanku. Več slik in detajlov je v albumih: prvi in drugi. Zaradi pomanjkanja navdiha sem s tem sestavkom čakal toliko časa, vendar sem danes dobil pozitiven feedback in tako je tukaj poročilo. Če mi bo uspelo kvalitetno posneti fanfare dodam še to, do sedaj so mikrofoni bolj slabo prestajali decibele. =)

Evo še obljubljen posnetek fanfar. To je nekak narbolš kar sm lohk posnel. Tukaj.

2 komentarja:

MM pravi ...

S temi fanfarami bomo še kkšn infarkt povzročl. Bo treba pazit, da ne bomo hupal kkšnim starim ljudem:P pa na bobenčke bo tud treba pazt;)

Ekošank pravi ...

Mja sej razmišlam da bi dodal en skrit stikal, da bi lohk mal omejil hupanje :P Drgač mi je pa ratal kokr-tolk posnet fanfare. Evo link:
http://www.youtube.com/watch?v=09rAYZFpuBE =)